Jakie śniadanie jedzą eksperci do spraw żywienia?

 


Pośród wszystkich porad dietetycznych na świecie króluje jedna zasada, jest śniadanie a potem wszystko inne. Pomijając najnowsze wyniki badań i diety-cud, czasem lepiej jest zadać jedno niesamowicie pomocne pytanie: co TY jesz każdego poranka? I tak postąpiliśmy.

23 ekspertów światowej klasy dzieli się z nami swoimi pomysłami na śniadania, od klasyków takich jak owsianka, wysoko-białkowe smoothies czy jajka, po bardziej kreatywne dania, które rzadko zdarza się widywać przed południem.


1. Barry Jay, współzałożyciel Barry’s Bootcamp

W tym roku powróciłem do weganizmu. Moje śniadania są różne, zależnie od humoru.
Zazwyczaj jest to owsianka z migdałami lub masłem orzechowym, pełnoziarniste pieczywo z masłem migdałowym lub smoothies białkowy z mleka migdałowego, syntetycznego białka PlantFusion, masła orzechowego i banana.  

2. Mike Roussell, dr med., konsultant ds. żywienia i autor „Sześciu filarów odżywiania”

Moje najczęstsze śniadanie to szklanka kefiru, jajecznica ze szpinakiem i fetą a do tego kilka suszonych śliwek.

3. Tony Harton, trener fitness i twórca P90X

 Smażę pomidory, czerwoną cebulę, pieprz I ocet balsamiczny na oliwie i serwuję na pełnoziarnistym pieczywie, na to nakładam jajka i awokado.

o

4. Keri Gans, autorka „Diety małej zmiany”

Owsianka gotowana na beztłuszczowym mleku, do tego naturalne masło migdałowe i nasiona szałwii hiszpańskiej. Biorę witaminy z ¼ szklanki soku pomarańczowego z wapnem z ¾ szklanki wody gazowanej. Na koniec wypijam kawę (pół bezkofeinową). Piłabym całkowicie bezkofeinową lecz idę na kompromis z mężem, który potrzebuje kawy kofeinowej.  

5. David Katz, prof. med., dyrektor Centrum Profilaktyki na Uniwersytecie w Yale, autor „Disease proof”

Jagody, jeżyny, maliny, banan i każdy inny owoc w sezonie; chudy jogurt typu greckiego; pełnoziarniste pieczywo; odrobinę cynamonu.

6. Brett Hoebel, trener fitnessu i twórca Treningu 20-minut

Rano robię białkowy shake z czekoladowego masła orzechowego, białka w proszku, naturalnego niesolonego masła orzechowego, lodu, niesłodzonego mleka migdałowego lub kokosowego, cynamonu i wody.

7. Cynthia Sass, redaktor New York Times

Moje najczęstsze śniadanie to jabłkowy smoothie z pokrojonych jabłek (ze skórką), niesłodzonego mleka kokosowego, masła kokosowego, niesłodzonego białka w proszku, garści świeżego szpinaku i świeżo startego imbiru. Do tego duża szklanka wody ze świeżo wyciśniętą cytryną.  

8. Marion Nestle, dr med., profesor dietetyki i żywienia na Uniwersytecie w Nowym Jorku

Nie jadam śniadań i nie jem ich aż do pory lunchowej. Lubię kubek kawy z rana ale głodu zwyczajnie nie czuję. Jem kiedy jestem głodna, zazwyczaj po 11:00. O takiej porze sięgam po płatki – na ciepło lub zimno, z owocami i brązowym cukrem.

9. Heidi Kristoffer, autorka CrossFlowX

Zaraz po obudzeniu zawsze piję szklankę wody (w temp. pokojowej) z cytryną. Na śniadanie jem parfait, w którego warstwy wchodzą: jogurt kokosowy, papaja, granola, kasza jaglana, kokos i jagody goji. Po śniadaniu wypijam ciepłą herbatę i więcej wody z cytryną.

10. Jessica Matthews, profesor w Mirama College

“Śniadaniowa miska”: krojone białka z jajek, czarna fasola, tofu pokrojone w kostkę i awokado. To przepyszne połączenie białka, węglowodanów i zdrowych tłuszczy.

11. Valerie Goldstein-Berkowitz, ekspert żywienia w Performance Health NYC i autorka „The Stubborn Fat Fix”

Moim celem zawsze jest osiągnięcie jak najbardziej odżywczego kopniaka w najmniejszej ilości kalorii. Ulubione śniadanie jest połączeniem kolorów, smaków, wartości odżywczych i szybkiego przyrządzenia. Zazwyczaj zaczynam dzień od filiżanki rooibosa, dwóch łososiowych rolad (krojony łosoś z ogórkiem, awokado, pomidorem i cebulą) i małej miseczki serka wiejskiego z migdałami.
 

12. Anna Kaiser, założycielka i dyrektor AKT InMotion

Robię super-energetycznego smoothie z serwatki czekoladowej, masła migdałowego, malin, jagód, nasion szałwii chiszpańskiej, mieszanki zmielonych zbóż od Juicy Naam, zmieszanych z wodą i lodem.

o

13. Jill Miller, ekspert terapii fitness, współzałożyciel Tune Up Fitness i autor „The Roll Model”

Swój dzień zaczynam o 7:30 szklanką wody w temp. pokojowej, małego jogurtu z żywymi kulturami bakterii i cappuccino. Robię kolejne cappuccino (tym razem bezkofeinowe), podczas gdy przygotowywuję śniadanie dla siebie i męża. Zazwyczaj jest to omlet na sporej ilości masła, a w nim znajduje się awokado.
Ostatnio jadam, tzw. „drugie śniadanie” mniej więcej 2 godziny po pierwszym. Od 8 miesięcu zajmuję się w domu córeczką i bardzo często jestem głodna późnym porankiem. Mieszam wtedy jogurt naturalny z bananem, kakao i garścią granoli, tak, aby wystarczyło mi to do obiadu.

14. Neghar Fonooni, założyciel Eat, Lift & Be Happy i autor “Lean & Lovely: The Total Transformation System”

Moje śniadanie to smoothie z: białka czekoladowego, awokado, szpinaku i mleka migdałowego.

15. Erica Giovinazzo, trener CrossFitu i dietetyk

Gotuję całe jajka i jem je z brzoskwiniami i sosem mango. Jestem zwolennikiem zasady, że białka są najważniejsze na w śniadaniu. Ponieważ spalamy w nocy podczas snu, nasze ciało naturalnie uwalnia cukier do krwioobiegu, tak więc nasz cukier jest zawsze wyższy z rana. Nie ma potrzeby dodawać więcej paliwa w postaci większej ilości cukrów!

p

16. Danielle Tafeen Karuna, założycielka Provita i ekspert jogi

Każdy dzień zaczynam od dużego kubka wody w temp. pokojowej, aby nawodnić ciało po nocy. Po medytacji, prawie każdego dnia jem owsiankę. Robię ją na wodzie z odrobiną cukru, granoli bez pszenicy, nasion szałwii chiszpańskiej, dzikich jagód i szczypty masła orzechowego lub migdałowego. Mój mąż zawsze robi mi kawę, lecz wypijam ją dopiero po zjedzeniu.

17. Elisa Zied, autorka „Younger Next Week”

Moje ulubione śniadanie to Cheerios z krojonym bananem, chudym mlekiem i jajka na twardo.

u

18. Dana Angelo White, ekspert żywienia w foodnetwork.com, dietetyk sportowy i profesor na Uniwersytecie w Quinnipiac

Zawsze mrożę pełnoziarnisty chleb z pobliskiej piekarni. W pospieszne poranki podgrzewam go w tosterze z masłem orzechowym lub jajkiem, serem i pomidorem. W weekendy robię tosta francuskiego.

19. Gabrielle Bernstein, redaktor New York Times i trener coachingu

Moim najczęstszym śniadaniem jest bezglutenowa owsianka, jogurt kokosowy i yerba mate.

20. Ellie Krieger, redaktor New York Times, prezenterka Healthy Appetite w foodnetwork.com

Marynuję owies w garnuszku przez noc. Mieszam jogurt, mleko, owies, wanilię, cynamon i miód, dodaję ćwiartki winogron i migdałów, co następnie odstawiam na noc do lodówki. Rano owies absorbuje wszystkie smaki i staje się puddingiem słodkich, owocowych smaków i chrupiących migdałów.

o

21. Adam Bornstein, redaktor New York Times i założyciel Born Fitness

Moje śniadanie jem późno. Stosuję Intermittent Fasting (okresowe głodówki), co znaczy że śniadanie przypada około południa. W tym czasie jem jajecznicę z brokułami, szpinakiem, pieprzem i kurczakiem z dodatkiem sosu chilli. Jeśli jest to dzień ćwiczeń, jem sałatkę owocową lub smoothie z ryżu, masła migdałowego i białka w proszku.

22. Tracy Mallett, trener personalny

Moje śniadanie to owies z malinami, nasionami lnu i mlekiem kokosowym.

23. Joy Bauer, ekspert zdrowia i żywienia w Today Show na kanale NBC i założyciel Nourish Snacks

Moje poranki są zawsze pospieszne, z tego powodu śniadania są proste i szybkie. Jednym z moich ulubionych jest chudy jogurt grecki z moimi Nourish Snacks (np. mieszanka kokosu, szałwii chiszpańskiej i owsa).

i

 

źródło: greatist

Podziel się tym postem