Niesamowity przeciwzapalny, leczniczy i oczyszczający krew napój nasenny
Mleko kurkumowe to hinduski tradycyjny napój Ajurwedy, który serwowany jest głównie przed snem. Trochę podobnie do typowej szklanki ciepłego mleka, którą pije się przed snem.
Do przepisu dodałam imbir aby jeszcze bardziej wzmocnić właściwości przeciwzapalne (w szczególności dla układu trawiennego) napoju. Miód dodany jest opcjonalnie jako słodzik, aczkolwiek również dodaje on wartości zdrowotnych. W przepisie wykorzystuję mleko kokosowe ponieważ zawiera ono kwas laurynowy i kwas kaprynowy, które mają działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybiczne i przeciwwirusowe.
Mam nadzieję, że będzie wam smakowało!
Kurkuma posiada szereg leczniczych właściwości:
- uśmierza artretyzm
- wspomaga usuwania toksyn z wątroby
- wspomaga układ krążenia
- leczy i łagodzi schorzenia układu trawiennego
- uśmierza bóle i gorączkę wynikającą z chorób
Składniki:
2 szklanki mleka kokosowego
1 łyżeczka kurkumy
¼ łyżeczki czarnego pieprzu
2,5 centymetrowy kawałek imbiru, obrany i pokrojony
miód opcjonalnie
Notka: jeżeli masz wrażliwy żołądek, śmiało odrzuć czarny pieprz z przepisu
Przepis:
1. Do rondla dodaj wszystkie składniki oprócz miodu i wymieszaj je.
2. Delikatnie podgrzej na średnim ogniu do pojawienia się bąbli.
3. Dodaj miód (opcjonalnie).
Teraz będzie wam łatwiej zasnąć :) Smacznego!